Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη Στον Οδηγητή του Σεπτεμβρίου 2007.


Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Κετίκη

Ο Παναγιώτης Κετίκης ή Παναγιώτης Κ. ή ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια όπως έγινε γνωστός στους πανεπιστημιακούς χώρους αλλά και σε ολόκληρη τη κοινωνία, μίλησε στον «Οδηγητή», για την άδικη και παράνομη σύλληψη και φυλάκιση του. Μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες και τις ανησυχίες που έχει κάθε αγωνιστής, νέος εργαζόμενος, φοιτητής που διώκεται επειδή αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Που διώκεται επειδή συμμετέχει στις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες, επειδή διεκδικεί τα συμφέροντα της τάξης του, επειδή πιστεύει ότι ο λαός μας μπορεί να ζήσει καλύτερα από αυτό που του επιβάλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας τις επιταγές της αστικής τάξης.

«Ο»:Το χρώμα των παπουτσιών μπορεί να είναι πλέον ικανό στοιχείο για να καταλήξει κάποιος στη φυλακή για 49 μέρες! Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που συνελήφθεις, ήσουν και ένας από τους 49 συλληφθέντες της 8ης Μαρτη. Πως συνδέονται τα δύο περιστατικά;

Π.Κ:Στην πανελλαδική πορεία στις 8ης Μάρτη στην Αθήνα, δεχθήκαμε την άγρια και αναίτια καταστολή, 49 αθώοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για 3 πλημμελήματα που ουδέποτε διέπραξαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η αλήθεια αποκαλύφθηκε, ενώ ομόφωνα και αμετάκλητα αποφασίστηκε η αθώωση μας. Το αποτέλεσμα δεν ευχαρίστησε κάποιους και ένας εργαζόμενος από τους 49 κλήθηκε να επαναδικαστεί.

Δύο μήνες μετά, 5 Μάη, και ενώ γύριζα αμέριμνος σπίτι μου από ένα πάρτυ στο Πολυτεχνείο με προσάγουν και με κατηγορούν για τα επεισόδια, τα οποία συνέβησαν στην άλλη άκρη του πανεπιστημίου, στην Θεολογική, δύο ώρες πριν τη σύλληψη μου, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο τα «πράσινα παπούτσια» μου. Η τηλεόραση χρησιμοποίησε «καταλλήλως» την προηγούμενη σύλληψη, δημιούργησε ένα αρνητικό και επιφορτισμένο κλίμα και οι αστυνομικοί φροντίσαν να με στολίσουν με ότι κατηγορία γνώριζαν, αφού ήμουν γι’ αυτούς το «μάννα εξ’ουρανού». Ο αθώος στον οποίο θα εκτόνωναν την ανάγκη για συλλήψεις και θα παραδειγμάτιζε τους υπόλοιπους ενεργούς πολίτες που τολμούν να υπερασπίζονται το δίκαιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, περάσαμε από τον εισαγγελέα-ανακριτή που κατά περίεργο τρόπο με έκρινε «άξιο προσωρινής κράτησης».

Δεν μπορώ να πω σίγουρα, μπορεί η σύλληψη μου να ήταν και τυχαία, μπορεί και όχι. Θέλω να ελπίζω πως δεν ήταν εκ προθέσεως όλη η αδικία, γιατί αν ήταν τα πράγματα παίρνουν επικίνδυνη κατεύθυνση.

«Ο»:Ποσό σημαντική ήταν οι αλληλεγγύη που εκφράστηκε από το φοιτητικό κίνημα, τους μαζικούς φορείς αλλά και τους καθηγητές σου στην περίπτωση σου;

Π.Κ: Θεωρώντας εξαρχής δεδομένη την στήριξη από φίλους και οικογένεια, μπορούσα να νιώθω μέσα μου ήρεμος. Η στήριξη όμως ευρύτερων ομάδων με τόνωσε και μου ύψωσε το ηθικό, ένιωσα πως ο λαός καταλαβαίνει το δίκαιο και με στηρίζει. Η αλληλεγγύη όμως που έδειξε το φοιτητικό κίνημα, οι μαζικοί φορείς αλλά και οι καθηγητές μου ήταν ειλικρινά μία καθοριστική δύναμη, που ανάγκασε την κοινωνία να ενδιαφερθεί και να καταλάβει τη σοβαρότητα αυτής της αδικίας. Η πίεση που ασκήθηκε ποικιλοτρόπως, άλλαξε σταδιακώς το κλίμα και ανάγκασε να αλλάξουν πολλοί , εκ των «υπαιτίων», την στάση τους. Το αποτέλεσμα αυτής όλης της αλληλεγγύης ήταν η δίκαιη αποφυλάκιση μου από τη δικαιοσύνη.

«Ο»:Ο Καραμανλής είπε την επόμενη του συμβάντος με τη ζαρντινιέρα, ότι επρόκειτο για ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Ωστόσο, τέτοια περιστατικά βιώνουν δεκάδες αγωνιστές στη καθημερινότητα τους! Πώς τα βλέπεις εσύ όλα αυτά; Συνδέονται μεταξύ τους;

Π.Κ: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι πολιτικές αυτές θεμελιώνονται χρόνια τώρα, σταδιακά και συνεχόμενα, οδεύουν την κοινωνία στην πλήρη συντηρητικοποίηση και ύστερα στον πλήρη έλεγχο. Η ζαρντινιέρα σίγουρα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και σίγουρα αν όλα αυτά δεν έχουν κοινή βάση, έχουν κοινή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρούμε διάφορες αντισυνταγματικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζουμε. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον πολίτη, τις ελευθερίες του και τη δημοκρατία. Αύριο όμως με τις διάφορες αντιλαϊκές διατάξεις και τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις του συντάγματος θα καταντήσουμε (αν ήδη δεν το κάνουμε) να φωνάζουμε ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο χρόνος είναι τώρα και ο τόπος είναι εδώ, όλοι πρέπει να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν.

«Ο»:ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν συμπράξει με την ΕΕ και εφαρμόζουν μέτρα όπως φακέλωμα υπόπτων ή «επικίνδυνων» για την δημόσια ασφάλεια από τηλεφωνικές τους κλήσεις μέχρι το γενετικό τους κώδικα! Και μάλιστα ανταλλάσσονται αυτά τα στοιχεία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών! Τι στόχο πιστεύεις ότι έχουν αυτά τα μέτρα;

Π.Κ: Η πανευρωπαϊκή στοχοποίηση και δίωξη, ανθρώπων με αξίες και δημοκρατικά ιδανικά κλιμακώνεται. Στα πλαίσια της ενοποίησης, η συνεχής αστυνόμευση των πολιτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για αυτούς αφού, αργά ή γρήγορα, οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις θα φέρουν την κοινωνία σε αδιέξοδα και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν, προφανώς, θα είναι μεγάλες.

«Ο»:Αυτού του είδους η καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελευθεριών, το φακέλωμα, οι συλλήψεις αγωνιστών, η καταστολή του κινήματος με χημικά και ότι άλλο χρησιμοποιούν όποιο από τα δύο κόμματα κι αν κυβερνά, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στη ψήφο, ειδικά των νέων ανθρώπων;

Π.Κ: Ολοι οι νέοι, πιστεύω πριν από την απόφαση τους για το τι στάση θα κρατήσουν στις εκλογές, θα κάνουν μια ανασκόπηση στα γεγονότα των τελευταίων ετών και σε όλες αυτές τις εμπειρίες που αποκτήσαμε.

Εχοντας ή και όχι ολοκληρωμένη πολιτική ταυτότητα, όλοι οι νέοι οφείλουν να πράξουν ανάλογα, στηρίζοντας, κατά το δοκούν, τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες στηρίζουν τον αγώνα αυτό για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, φοιτητών, νέων, εργαζομένων κλπ.

Αλεξάνδρα Λυμπέρη

Πηγή: Ριζοσπάστης

Υστερόγραφο:
Να ξεκαθαρίσω... δεν ανήκω σε κανένα οργανωμένο κομματικά χώρο...και βρίσκομαι, φιλικά προσκείμενος, σε οποιαδήποτε δημοκρατική κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: